Ekecsi körkép – Polák László

Kategória: Interjú, Közélet, Portrék 431 0

Polák László

Polák László, Ekecs-Apácaszakállas nagyközség polgármestere

Polák Lászlóval, Ekecs-Apácaszakállas nagyközség polgármesterével Balázs F. Attila író beszélget egy új kiadványról, a község múltjáról, jelenéről, jövőjéről, kulturális életének sokszínűségéről.

home Esemény: Ekecsi körkép Polák Lászlóval
home Rendező: MIT
loc Helyszín: Ekecs-Apácaszakállas
user Résztvevők: Balázs F. Attila, Polák László
cal Dátum: 2010. november 20. 
file Fájlok helye ../2010/2010-11-20 Ekecsi-korkep PolakLaci
count Fájlok száma:  2
file Fájlok mérete 1,7 GB
time Összidő: 14 perc 57 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2010/11/ekecsi-korkep/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 16 Mbps  max. 18,0 Mbps 
home Felbontás: 1 980 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Ekecs nevet viseli ez az Ekecs és Apácaszakállas településekből egyesült nagyközség a Kisalföldön. A Csallóköz északkeleti részén, annak pleisztocén magján fekszik 110- 112 m tengerszint feletti magasságban az északi szélesség 47 fok 53’ 26,51” és keleti hosszúság 17 fok 48’ 35,07” mentén. Szlovákia dél-nyugati részén, a Nagyszombati kerületben, azon belül is a Dunaszerdahelyi járásban, Nagymegyer városától 4 km-re északra található. Határos még Alistál, Nyárasd, Gúta, Lakszakállas, Szilas községekkel.

Ekecs kataszteréhez tartozik még: Aszód puszta, Túzok kolónia, Bélle majorság, valamint Viharos. Apácaszakállas kataszterében pedig Nagyszegpuszta és Gólyás majorság található.

Ekecs és Apácaszakállas 1976-ban egyesült, s az elmúlt közel 30 év alatt teljesen össze is épült. Közös a községi hivatal, a községi rendőrség, a postahivatal, az alapfokú iskola, a községi könyvtár, az egészségügyi központ, az önkéntes tűzoltóság, a vasútállomás, a sporttelep, valamint a mezőgazdasági szövetkezet. Mindkét településrészen található óvoda, művelődési központ, temető, nyugdíjas klub, játszótér, élelmiszer- és vegyesáru üzletek, szolgáltatások (pl. fodrászat, kozmetika), és vendéglátóipari egységek.

 

Községünk két felekezet három templomával büszkélkedhet. Apácaszkállason református, Ekecsen pedig római-katolikus és református templom is található. Emellett a község területén számos szakrális kisemlék is megtekinthető. Nagy öröm, hogy mindhárom gyülekezetünk élén helyben lakó lelkészek állnak.

Apácaszakállason található a Magyar Tannyelvű Egyesített Iskola, mely egy speciális bentlakásos alapiskolából és egy szaktanintézetből áll, valamint a Lóránd-féle kastélyban a Szociális Szolgáltatások Otthona működik gyermekek és felnőttek számára immáron több mint 50 éve.

A községben az 1950-es évektől vezetékes víz, villany- és telefonhálózat, a 60-as évektől aszfaltozott úthálózat, 1992-től földgázhálózat, és kábeltelevízió szolgálja a lakosság kényelmét. Minden szlovákiai mobiltelefon-hálózat  elérhető a község területén. ISDN vonal, DSL internet és mikrohullámú internet segíti a gyors kommunikációt. A jövő tervei között szerepel a szennyvíz-csatornahálózat kiépítése, melynek egy része, a szennyvíztisztító állomás már 1995-től működik.

Településünk területén több mint 200 bejegyzett vállalkozás működik. Közülük is kiemelkedő számban, azaz több mint 70-en a mezőgazdaságban vállalkoznak (növénytermesztés és állattenyésztés). Községünk kataszterének legnagyobb része mezőgazdasági terület, melyen termesztenek búzát, árpát, zabot, kukoricát, napraforgót, repcét, valamint további takarmánynövényeket: herét, szóját, stb. Az állattenyésztés az elmúlt években jelentősen visszaesett, de még ma is nagy számban tartanak sertést és szarvasmarhát.

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .