Takács András néptánckutató, Pozsonypüspöki

Kategória: Kultúra, Portrék 584 1

 Takács András, Pozsonypüspöki
Takács András

néptánckutatót, koreográfust igazából 80. születésnapja alkalmából kerestük fel 2011-ben, a beszélgetés jóval hosszabbra és szerteágazóbbra nyúlt, mint ami egy portréba belefér. Nemcsak Takács András életútját járjuk így végig, hanem a kor eseményeibe, kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetünk. Történelmünk része mindaz, amiről mesél.

home Esemény: Portré, Takács András néptánckutató
home Rendező: MIT
loc Helyszín: Pozsonypüspöki
user Résztvevők: Takács András, Haraszti Mária
cal Dátum: 2011. április 17.
file Fájlok helye ../2011/2011-04-17 Takács András, Pozsonypüspöki
count Fájlok száma: 3
file Fájlok mérete 21,6 GB
time Összidő: 6 óra 44 perc 48 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/08/takacs-andras-neptanckutato-koreografus-emlekezik/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 7 923 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

A II. világháború után se szülőföldje, se szülőháza, se állampolgársága, se magyar iskolája nem volt, Magyarországra szökdösött, ha tanulni akart. 1947 februárjában Miskolcra került, ott népi kollégistaként belecsöppent a néptáncba és a néprajzba, ezzel az élete szerencsés fordulatot vett, már tudta, mit szeretne csinálni. 1950-től ő is a komáromi magyar gimnáziumban tanult, majd a pozsonyi magyar pedagógiai gimnázium esti tagozatán érettségizett (1952), Nyitrán levelező tagozaton magyar-történelem szakos tanári oklevelet szerzett (1966) és ugyanott doktorált (1986).

A Szlovák Állami Népművészeti Együttes táncosa, a Csemadok Központi Bizottsága szakelőadója, egyidejűleg részt vett a Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttes (Népes) megalapításában, s annak fennállása idején (1953. június 11955. március 31.) ő volt ott a tánckar művészeti vezetője és koreográfusa. A Népes beszüntetése után a Szlovákiai Népművészeti Alkotások Központi Háza magyar néptánc-szakelőadója, az Ifjú Szívek Magyar Dal- és Táncegyüttes tánckarának művészeti vezetője és koreográfusa volt. 1960–1992 között a Csemadok KB szakelőadója, 1990–1995-ben az Országos Népművészeti Fesztivál, 1995–1996-ban az Ifjú Szívek igazgatója volt.

Már komáromi éveitől kezdve magyar néptáncgyűjtő körutakra indult a népzenegyűjtő Ág Tiborral Csehszlovákiában. Felgyűjtötte a csehszlovákiai, később a szlovákiai magyarság néptáncait. Az öntevékeny szlovákiai magyar táncmozgalom egyik megalapozójaként tartják őt számon. „Egy nép, és főleg egy nemzeti kisebbség fennmaradásának egyik feltétele a hagyományaihoz, kultúrájához való ragaszkodás. Takács András felvállalt egy nagyon igényes feladatot, a hagyományőrzést – bátran nevezhetjük akár küldetésnek is – hogy kultúránkhoz ne csak ragaszkodhassunk, de gyarapíthassuk, ápolhassuk azt.” – méltatta Zsidek Veronika a Csemadok Pozsonyligeti Alapszervezetének elnöke.[1]

Takács András legbüszkébb a Népesben végzett munkájára, mert ott Ág Tiborral, később Szíjjártó Jenővel olyan magyar népzenei és táncmozgalmat indítottak el, amelynek az egész csehszlovákiai magyarságra való kisugárzó hatását a szervezet beszüntetésével sem lehetett már megakadályozni. Önálló kötetben is beszámolt a Népes zenei, táncos kulturális mozgalomról, A Népes (Dunaszerdahely, 2004).

Wiki

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

1 thoughts on “Takács András néptánckutató, Pozsonypüspöki

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .