Expired Passport a pozsonyi Mediawave fesztiválon

Kategória: Kultúra, Zene 225 1

Expired Passport
Expired Passport koncert

2011 júniusában a Mediawave Fesztivál keretében az Expired Passport zenekar másfél órás koncertet adott az Ifjú Szivek Táncszínház kamaraszínházi termében.

home Esemény: Az Expired Passport zenekar másfél órás koncertet adott az Ifjú Szivek Táncszínház kamaraszínházi termében
home Rendező: heart, ANIMA
loc Helyszín: Pozsony,  Ifjú Szivek székház
user Résztvevők: Expired Passport, Gálffy Hodossy Marianna, Vajda András, Szabó László, Lacza Gergely
cal Dátum: 2011. július 8.
file Fájlok helye ../2011/2011-06-08 Expired passport, Mediawave, Pozsony
count Fájlok száma: 3
file Fájlok mérete 7,2 GB
time Összidő: 1 óra 38 perc 0 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2012/01/ne-hidd-azt-hogy-nincs-mas-elet-expired-passport-koncert/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 9 698 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Gálffy Hodossy Marianna – ének
Vajda András – gitár, ének
Szabó László – basszusgitár
Lacza Gergely – dobok, ütőhangszerek

http://ujszo.com/napilap/kultura/2011/05/31/nalunk-is-mediawave

Expired Passport zenekar

1998-ban alakultunk pozsonyi magyar fiatalokból egy sulizenekar romjain. Kezdetben sok feldolgozást játszottunk, mint minden kezdő csapat, de ahogy íródtak a saját nóták, folyamatosan kialakult egyéni hangunk. Sokféle zsánerből merítünk, a fő csapás a hard rock, azonban ez is sajátos felfogású. A szövegek általában a jelenkori társadalom és az emberi kapcsolatok problémáiról szólnak, olykor némi élccel és humorral, máskor érzelmesebben, de van úgy, hogy direktebb fazonírozással. Első komolyabb sikerünket a zselízi Ritmus ‘99 fesztiválon arattuk, ahol második helyen végeztünk és elvittük a különdíjat is. A kezdeti időszakban tagja volt a zenekarnak Strieženec Dávid gitáros és három vokalista lány: Danis Diana, Kozák Julianna és Havasi Mária. Közben elkészült az együttes demófelvétele, s nem sokkal ezután stabilizálódott a zenekar felállása: a mikrofonnál Wurster Mihály (Miskolc) állt, a gitárt Vajda András (Vajdi) kezelte, basszusgitáron Strieženec Mátyás (Matyi) játszott, Lacza Gergely (Gerő) pedig dobolt. A hangzás feszesebb lett, ekkor alakította ki saját stílusát a zenekar. Sok tehetségkutató fesztiválon értünk el sikert, kétszer szerepeltünk a budapesti Sziget fesztiválon, Prágától Bécsen keresztül Királyhelmecig rengeteg helyen megfordultunk, különböző rádióadók vendégei voltunk (a Pátria Rádióban egy évben többször is), 2002-ben pedig élőben szerepeltünk a Duna Televízió egyenes adásában. 2005-ben Kreatika címmel szerzői kiadásban megjelentettük első hivatalos CD lemezünket. A hanghordozó jó kritikákat kapott, ennek ellenére nem igazán tudott bekerülni a köztudatba, mivel nem sokkal a lemez elkészülte után az énekes és a basszusgitáros is távozott a zenekarból, így az album promotálása helyett a formáció átszervezése emésztette fel energiánkat. Misit Vajdi unokatestvére, Vajda Laci, Matyit pedig Szabó László (Szampó) váltotta. Laci gitározott is, de a korábbi szintre akkor küzdötte fel magát a csapat, amikor 2006-ban Vanya Barbara (Bori) énekesnő is csatlakozott. Egy évre rá azonban külföldre költözött, és ismét egy bő esztendőt kellett várni, hogy újra megszilárduljon az együttes felállása. 2008 őszén megtaláltunk új énekesnőnket Hodosy Marianna személyében, és ezzel egyetemben Vajda Laci is bejelentette távozását. Nem sokkal ezután a formáció Pozsonyban ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. Az Expired Passport 2006 eleje óta önálló klubesteket is szervez Pozsonyban, 2009 februárjától pedig már Dunaszerdahelyen is. Ezeken a klubesteken a dalok akusztikus megszólalásban hangzanak el, és az utóbbi időben a Passport akusztikus koncerteket is elvállal. A Szlovák Televízóban is akusztikusan hangzott el két élő szerzemény 2010-ben. Az együttes 2005 végén az elsők között lett tagja a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének.
2010 legvége óta dolgoztunk második albumunkon, ami 2014-ben látott napvilágot olyan illusztris vendégek közreműködésével, mint Török Ádám vagy ifj. Reiter István. A lemez kitűnő fogadtatásban részesült, pozitív kritikkat kapott. Lemezbemutatónkat Budapesten tartottuk Török Ádám vendégeskedésével.
Gálffy Hodosy Marianna 2015 nyarán már a második fiúgyermekének adott életet, s mivel az anyuka számára ez − érthetően − állandó odafigyelést igényel, így a zenekar és az énekesnő közös megegyezés alapján felfüggesztette az együttműködést. Új énekesnőnk 2016 januárjától Takács Krisztina lett, aki már többször volt „beugró“ a zenekar koncertjein.

Az Expired Passport volt tagjai:
* Gálffy Hodosy Marianna – ének (2008-2016)
* Vajda László – gitár, ének (2005-2008)
* Vanya Barbara – ének (2006-2007)
* Strieženec Mátyás – basszusgitár (1998-2006)
* Wurster Mihály – ének (1998-2005)
* Havasi Mária – vokál (2000-2001)
* Danis Diana – vokál (1998-2001)
* Kozák Juianna – vokál (1998-2000)
* Strieženec Dávid – gitár (1998-1999)

https://www.facebook.com/expiredpassport

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

One thought on “Expired Passport a pozsonyi Mediawave fesztiválon

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .