Határeset/Hraničný prípad – könyvbemutató KC Dunaj˜

Kategória: Irodalom, Kultúra 169 0

Hraničný prípad
Hraničný prípad

Május 30-án 18 órakor a KC Dunajban  Hunčík Péter pszichiáter, publicista, író Határeset című regényének Hraničný prípad címen frissen megjelentetett szlovák fordítását Pavel Rankov és Daniel Hevier mutatták be. A szerzővel és az est vendégeivel Martin Bútora beszélgetett. Az esten részt vettek regényének fordítói, a Kalligram munkatársai, barátai, tisztelői, megjelent és gratulált a szerzőnek Rudolf Chmel is családjával. Az érdekes vallomásokból csak összefoglalót teszünk közzé. Ezt most nem fordítom le, mert remélem, hamarosan magyarul is elmondja valahol ismét egy közönségtalálkozón a mű születésének körülményeit, a számtalan, bőrünkbe égett problémakörrel kapcsolatos gondolatait. Elvégre a magyar kiadásból eddig már 10 000 példány elfogyott, és a szlovák kiadás is kelendő…

home Esemény: 2011-05-30 Határeset KC Dunaj
home Rendező: Kalligram
loc Helyszín: KC Dunaj˜, Pozsony
user Résztvevők: Hunčík Péter, Martin Bútora, Pavel Rankov, Daniel Hevier
cal Dátum: 2011. május 30.
file Fájlok helye ../2011/2011-05-30 Határeset KC Dunaj
count Fájlok száma: 1
file Fájlok mérete 5,1 GB
time Összidő: 1 óra 25 perc 02 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/06/hatareset-huncik-peter-60/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 8 019 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Hunčík Péter

Bródy Sándor-díj, Talamon Alfonz-díj, (a szlovákiai magyar) Madách Imre-díj, Posonium-díj

A mikszáthi anekdotikus elbeszélőművészet hagyományait hasznosító mű a legjobb értelemben vett szórakoztató szépirodalom. Szórakoztató és szép, miközben amiről szól – egy határ menti felvidéki kisváros polgárainak háborútól, hadifogságtól, kitelepítéstől és a szocializmus építésétől terhes és zajos élete –, valójában egy szebb és jobb polgári (emberi) világ menthetetlen pusztulásának látlelete. Ami mégis összetartja a városka jobb sorsra érdemes, különbözőségükben is szeretnivaló tagjait – és magát e szeretnivaló regényt –, az a köztük levő, személyes sorsuk alakította eleven viszonyrendszer. Az a bizonyos mindent átszövő ezüstszál, mely az emlékek felidézésével a nemzedékeken át visszavezethető múlt – és így a család, a rokonság, a közösség – össze- és fenntartását biztosítja. A Hatéreset (Hraničný prípad) az ismert konfliktuskezelő szakember és közéleti személyiség első regénye. (Kalligram)

Hunčik Péter (Ipolyság, Csehszlovákia 1951. május 25.) Szlovákiában élő magyar pszichiáter, politikus, és író.

2009 végén Határeset című regényéért elnyerte a Bródy Sándor-díjat, ami az év legjobb első kötetes prózaírójának jár. Ezt megelőzően számos politikai és pszichiátriai témájú könyve jelent meg, például a FER – Feszültség-előrejelző rendszer, 1999-ben Bordás Sándorral közösen, a Magyarok Szlovákiában 1989-2004 (2004, Fazekas Józseffel), és az angol nyelvű Global Report on Slovakia, (1997, Martin Butoraval) Az 1990-es évek elején dolgozott Václav Havel tanácsadójaként is. Dunaszerdahelyen él, ahol továbbra is pszichiátriai magánrendelőt tart fenn. (Wiki)

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .