Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Ünnepi ülés

Kategória: Közélet, Oktatás 232 0

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

Húszéves a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége

2010. november 20-án a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége meghívására hazai magyar pedagógusok, valamint bel- és külföldi vendégek (többek között: Répás Zsuzsanna – a KIM Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára, Szantner Viktor a NEFMI Oktatási Államtitkárságának kabinetfőnöke, valamint az MK pozsonyi nagykövetsége, a Balassi Intézet, a városi önkormányzat, oktatási intézmények, kulturális szervezetek… képviselőinek) sokasága népesítette be a komáromi Tiszti Pavilon dísztermét. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Oktatási Államtitkárság és a Szülőföld Alap által támogatott jubileumi ülés résztvevői a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) két évtized alatt – olykor gigászi küzdelmek árán – elért eredményeit, saját áldozatkész munkájuk gyümölcseit, és a nagy álom megvalósulását: a „Felvidéki Magyar Pedagógus Ház“ átadását ünnepelték.

home Esemény: Húszéves a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége
Ünnepi ülés és székházavatás Komáromban
home Rendező: SZMPSZ
loc Helyszín: Komárom, Tiszti Pavilon
user Résztvevők: Répás Zsuzsanna, Szantner Viktor, Ádám Zita, Pék László
cal Dátum: 2010. november 20. 
file Fájlok helye ../2010/2010-11-20 Pedagogusszovetseg SZMPSZ Komárom
count Fájlok száma: 21
file Fájlok mérete 23,2 GB
time Összidő: 3 óra 14 perc 2 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2010/11/adam-zita-a-szmpsz-unnepi-ulesen/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 16 Mbps  max. 18,0 Mbps 
home Felbontás: 1 980 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

A Szózatot, illetve a „Vass Lajos Kórus“ közreműködését követően Vörös Mária alelnök idézte fel a rendszerváltás utáni erőfeszítéseket, amelyeknek köszönhetően megalakult a hazai pedagógusok első magyar, civil, szakmai szervezete. Első fecskeként Kárpát-medencei viszonylatban is, ahol — e jó példán felbuzdulva – a későbbiekben további magyar testvérszövetségeket hoztak létre. Elhangzott, hogy „ez az együvé tartozás 20 éve töretlen és példa-értékű, s a folyamatos szakmai megújulás jellemzi…“. Pék László országos elnök ünnepi köszöntőjében többek között szólt az immár 135 tagszervezettel, 2 700 taggal rendelkező Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége hiánypótló, sokrétű szakmai munkálkodásáról és a jogsérelmek orvoslása végett folytatott – nemzetközi visszhangot is kiváltott — érdekvédelmi harcaikról, amelyek az uniós, demokratikus Szlovákiában sem érhetnek véget… Köszönetét fejezte ki a szövetség folyamatos létét biztosító, főként anyaországbeli támogatóknak és az önzetlenül tevékenykedő tagoknak, akik a ma tetteivel a jövő útjait is megrajzolják“. A vendégek (Répás Zsuzsanna, Szantner Viktor, s a kárpát-medencei testvérszövetségek képviselői) felszólalásaikban az állami nyomásgyakorlással erőltetett assszimiláció sikeres megfékezésére, a magyar tannyelvű iskoláink és valós értékeink megóvására, a diáklétszám növelésére, a szakmai fejlődés bebiztosítására és további hatékony összefogásra szólították fel az ülésezőket. A jubilánsoknak többen díszoklevelekkel és ajándéktárgyakkal kedveskedtek. Majd Ádám Zita alelnök igyekezett két évtizednyi tevékenységet „dióhéjban“ bemutatni. Többek között szólt a nyári egyetemek iránti növekvő érdeklődésről, a szakmai elképzelések megvitatásának helyszínéül szolgáló – rozsnyói pedagógustalálkozókról, az alkotó pedagógusok és tehetséges diákok rendszeres megjutalmazásáról, saját tantárgyi versenyeikrõl, diáktáboraikról, országos műhelyeikről, a regionális pedagógiai központok és szakmai társaságok szolgáltatásairól, az országos tanévnyitó ünnepségek és szórványprogramjukcéljairól, a Híreink és a Pedagóusfórum kiadásáról, a tematikus emlékkonferenciákról, a tanulmányutakról és a 2003-ban létrehozott Comenius Pedagógiai Intézetről.

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .