Takács András: A legkisebb fiú vándorlásai

Kategória: Irodalom, Kultúra, Portrék 373 0

Takács András
Takács András mutatja be új

könyvét, amely átöleli életpályájának fontos állomásait és a kor eseményeit egyaránt. Takács András, néptáncgyűjtő, koreográfus, szakíró 2011 januárjában betölti a nyolcvanadik esztendejét. Akik személyesen is ismerik Takács Bandit, tudják róla, hogy még mindig keménykötésű, jó tartású, mokány kis ember, akit valószínűleg csak a születésnapjai emlékeztetnek a korára. Ez a kötet a szlovákiai magyar folklórirodalom, főleg a folklórgyűjtés és néptánckultúra, táncházmozgalom ezen Takács András nevű egyszemélyes intézményének afféle breviáriuma, életrajzi visszaemlékezéseinek, szakcikkeinek és egyéb publikációinak keresztmetszete. (Madách-Posonium, Pozsony 2010)

home Esemény: Takács András mutatja be A legkisebb fiú vándorlásai című könyvét
home Rendező: MIT
loc Helyszín: Pozsony, 
user Résztvevők: Takács András
cal Dátum: 2010 december 9. 
file Fájlok helye ../2010/2010-12-09 Takács András
count Fájlok száma: 3
file Fájlok mérete 1,4 GB
time Összidő: 24 perc 36 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2010/12/takacs-andras-a-legkisebb-fiu-vandorlasai/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 7 130 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Annak a nemzedéknek a meghatározó képviselője, amely a második világháború idején lépett a kamaszkorba, s amikor sorstársaival együtt megkezdhette volna középiskolai tanulmányait, jogfosztott, hontalan emberré vált, akinek minden leleményességére szüksége volt, hogy értelmet adjon életének. Akár kalandregényben is megörökíthetők lennének azok a történetek, amelyek vele és társaival megestek az illegális határátlépések alkalmával, a csempészösvényeken osonva, a csehszlovák határőrökkel versenyt futva. Noha jeles szlovákiai magyar írók, költők és tollforgatók – például Dobos László, Mács József, Koncsol László, Ozsvald Árpád, Fónod Zoltán, Jakab István és mások – erről sok mindent elmondtak és megírtak már, Takács András új színfoltokkal gazdagította ezt a palettát. A néptánccal ekkortájt, miskolci diákévei idején jegyezte el magát, hogy aztán 1950-ben – már visszatérve szülőföldjére – egyik elindítója legyen a szlovákiai magyar néptáncmozgalomnak. A kezdetekről több fejezet is szól, s persze vannak események, amelyek többször is felbukkannak a könyv lapjain. Takács András nagy szeretettel emlékezik azokra, akiktől tanult, akiktől gyűjtött, akikkel együtt fáradozott a néptánchagyományok feldolgozása és a néptánckultúra ápolása, terjesztése során.

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .