Bolemant Éva a magyar iskolák jelentőségéről

Kategória: Közélet, Oktatás 310 0

Bolemant Éva
Bolemant Éva

A beiratkozási kampány keretében beszél Bolemant Éva a magyar iskolák jelentőségéről. 2011-ben 3559 gyermeket írattak magyar iskolába Szlovákiában.

home Esemény: Bolemant Éva a magyar iskolák jelentőségéről
home Rendező: MIT
loc Helyszín: Pozsony
user Résztvevők: Bolemant Éva
cal Dátum: 2011. január 13.
file Fájlok helye ../2011/2011-01-13 Bolemant Éva
count Fájlok száma: 1
file Fájlok mérete 294,1 MB
time Összidő: 4 perc 18 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/01/anyanyelv-identitas-iskola/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 8 902 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Bolemant Éva, író, a coaching egyik szlovákiai „nagykövete”. Az andragógus végzettségű coach 2010 óta foglalkozik „életvezetési tanácsadással”, az ügyfelek szakmai és magánéleti problémáikkal, egyedül, párban vagy akár csoportban is felkereshetik őt. Az általános „life coaching”-on túl párkapcsolati, gyermeknevelési vagy egy adott csoporton belül – például kollégák között – felmerülő nehézségekkel, élethelyzetekkel is foglalkozik.

A vegyes házasságokban érhetjük leginkább tetten az iskolaválasztás dilemmáit. Ezeknek a házasságoknak a számaránya mind nagyobb. Az e témával foglalkozó szakemberek egybehangzó következtetései, hogy a szülői minták közül a magyar elemek veszteségesen örökítődnek át. Mivel a házasságok legtöbbször érzelmi alapon köttetnek, nehéz racionalitással felkészülni rájuk. A házasok nyelvi kommunikációja a környezet nyelvhasználatához igazodik. Szerepet játszik a szülői hatás, a baráti kör, a munkahely nyelvhasználata, az ügyintézésben a hivatali alkalmazott nyelvéhez való igazodás. A gyermekek megszületése után rögzül, vagy újjáalakul a szülők közötti nyelvhasználati szokás. Vagy mindketten ugyanazon a nyelven szólnak a gyermekhez, vagy a szülők a saját anyanyelvüket használják. Bár a gyermekeknél az anyanyelvbiztonság fontos szereppel bír, a vegyes házasságokban a kora gyermekkorban könnyen kialakulhat a gyermek kétnyelvűsége, ha az a szülők személyéhez kötött. Ebben az esetben a két nyelv egyidejű elsajátítása nem vezet nyelvi elbizonytalanodáshoz, de a későbbiekben itt is kialakul az egyik nyelv dominanciája.

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .