Ma este indulunk a frontra – könyvbemutató

Kategória: Irodalom, Kultúra 79 0

frontra

A Fórum Kisebbségkutató Intézet legújabb kiadványát, AZ ELBESZÉLT TÖRTÉNELEM sorozat 6. könyvét mutatták be 2019. november 7-én az intézet könyvtárának olvasótermében.A „MA ESTE INDULUNK A FRONTRA…” FELVIDÉKIEK NAPLÓI ÉS MEMOÁRJAI A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚBÓL című könyv szerzője: KŐRÖS ZOLTÁN levéltáros, történész.

Beszélgetőpartnere: CSANDA GÁBOR, a könyv szerkesztője.

Kőrös Zoltánnak eddig két elbeszélt történelem műfajban készült kötete jelent meg a Fórum Kisebbségkutató Intézet gondozásában, a Muszkaföldön és a Nyugati fogságban. Az előbbi a szlovákiai magyarok szovjet hadifogságának történetét idézi fel, a másik az amerikai, brit és francia hadifogságot megjárókét. Mindkét mű azonnal sikerkönyv lett, egymást követték az olvasókkal való találkozók, s rövid időn belül a kötetek utánnyomására volt szükség.

A szerző ebben a könyvében is merít az elbeszélt történelem kapcsán szerzett tapasztalataiból: akivel lehetett, még beszélgetett bizonyos eseményekről vagy rákérdezett egy-egy fontosnak ítélt, de homályban maradt részletre. A könyv ugyanis hét szlovákiai magyar naplóját, memoárját közli. Mindegyiknek az írója más-más szemszögből közelít a nyilvánvalóan eltérő, de helyenként nagyon is hasonló valósághoz, ahogy a második világháború végét, a lágeréletet és a viszontagságos hazatérést ecseteli. Akad köztük hívő ember, racionálisan gondolkodó, szemfüles, méltóságát megőrző, ki-ki a maga módján próbál megküzdeni az embertelenséggel. A körülmények minden esetben kegyetlenek: az élelmezés, a szállás, a higiénia hiánya rányomja bélyegét a rabok életére és a hosszú várakozásra. Egyvalami közös bennük: a háború és a megpróbáltatások végének vakhitű várása, valamint a túlélés és a hazatérés bizonyossága. Hét napló, amely önmagáért beszél.

© Magyar Interaktív Televízió.

home Esemény: Ma este indulunk a frontra – könyvbemutató
home Rendező: Fórum Kisebbségkutató Intézet
loc Helyszín: Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár, Somorja
user Résztvevők: KŐRÖS ZOLTÁN, CSANDA GÁBOR
cal Dátum: 2019. november 07.
file Fájlok helye ../2019/2019-11-07 Fórum – Ma este indulunk a frontra – könyvbemutató
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 14,2 GB
time Összidő: 0 óra 58 perc 40 másodperc
home Előnézet: https://www.televizio.sk/2019/11/ma-este-indulunk-a-frontra-konyvbemutato/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: MPEG-4 AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4.2
home Adatsebesség: 34,4 Mbps 
home Felbontás: 1 980 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 50,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: folytonos
home Sorváltási sorrend: progresszív

time Formátum : AAC LC
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

 

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .