Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban

Kategória: Előadás, Esemény 41 0
Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban Bödők Károly
Bödők Károly

Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban (képzés) Helyszín: MPC – Módszertani Központ, Komárom, Pevnostný rad 3 Időpont: 2021. július 12.

Főszervező: Mentor TT

Partnerek: Értékek Polgári Társulás a Felvidéki Értéktár kezelője, SZMPSZ, Magyar Interaktív Televízió

A Mentor Tehetségsegítő Tanács júliusban Komáromban, a Módszertani Központban „Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban” címmel képzést tartott az értékek iránt érdeklődők számára.
A Felvidéki Értéktár Bizottság (FÉB) elnöknője, Rancsó Andrea bevezető beszámolójából megtudhattuk, hogy a Felvidéken 57 értéktár van bejegyezve. Ezek közül főleg azok aktívak, melyek más szervezetek mellett, vagy velük együtt működve tevékenykednek. Céljuk összegyűjteni, dokumentálni, kategorizálni, digitalizálni a magyar kultúra évezredes értékeit, szellemi és anyagi javait, épített műemlékeit és természeti kincseit, valamint ezeket feltölteni a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet (SZMMI) által működtetett weboldalra.

Szanyi Mária néprajzkutató az értékkutatás helyszíneivel, gyűjtési munkálatok folyamatával és az adatok feldolgozásával ismertetett meg bennünket. Család, otthon, iskola- a legfontosabb alapjai minden kutatásnak, az elsődleges információszerzés itt történik. Ehhez jön a könyvtár, múzeum, levél-és irattár, falusi krónikák, internet és terepmunka. Csupán pár évünk van arra, hogy a még élő nagyszülők meséit, emlékeit, háborús történeteit meghallgassuk és lejegyezzük, mielőtt ez a generáció kihal és velük veszik a múltunk is. Az ilyen jegyzetelésnél ne felejtsük el feltüntetni az adatközlő nevét, születési helyét, lakhelyét, foglalkozását, aznapi dátumot és az adatokat gyűjtő személy nevét. Ha a nagymamám még élne, most innám a szavait, mindent leírnék, amit a múltról tud, és sose mondanám, hogy „jaj, ezt már százszor hallottam”!

A képzés további részében Haraszti Gyula, a Kincskeresők állandó média partnere és az interaktív televízió munkatársa a fotózás és videó készítés rejtelmeibe vezetett be. Aranymetszés, harmadolás, felezővonal, automataélesítő, zajszűrő, apró trükkök, melyekkel szép kompozíciót készíthetünk, eltüntethetjük a csillogást, kivédhetjük a fényvisszaverődést, szebbé tehetjük a régi fotókat. Tippeket kaptunk ingyenes oldalakhoz videók vágására és feltöltésére.

Bödők Károly, a FÉB szakmai alelnöke bemutatott egy új mobilalkalmazást az értékek megörökítésére és feltöltésére az adatbázisba. Ez az új verzió hamarosan használható lesz, térképpel és ösztönző pontokkal a legtöbb képet feltöltőknek.

A délutáni órákban Rancsó Andrea beszélt a podcast műfajról. A podcasting technológia lehetővé teszi digitális hang- és videó anyagok közzétételét az interneten. A felhasználók feliratkozhatnak a csatornákra, ahol, mint ingyenes rádió, meghallgathatnak riportokat, sorozatokat, interjúkat, beszélgetéseket, bemutatókat. Bárki készíthet és indíthat podcastot, így a saját adásunkat is megoszthatjuk. A podcast lehet szóló, beszélgetős, történetmesélős, panelbeszélgetés, hangjáték, interjú formátumú. Hogy ezt mi is kipróbáljuk, feladatként párokba vagy csoportokba rendeződtünk és kb. 10 perces, az értéktárral kapcsolatos témájú hanganyagot vettünk fel a mobilunkra. A továbbiakban Rancsó Péter a Villa Heten PT képviseletében a hangfelvételek vágását, szerkesztését, feltöltését és a munkák technikai hátterét ismertette. A készített hanganyagot a számítógépbe betöltöttük és ingyenes oldalról zenéket választottunk. Majd egy szintén ingyenes program segítségével próbáltuk ki a zene szövegbe illesztését, a hanganyag vágását és a projekt munka közbeni mentését. Pápes Jolán, Ógyalla  © Magyar Interaktív Televízió.

home Esemény: Digitális technológiák alkalmazása a helytörténeti kutatásban
home Rendező: Mentor TT
loc Helyszín: MPC – Módszertani Központ, Komárom
user Résztvevők: Értékek Polgári Társulás a Felvidéki Értéktár kezelője, SZMPSZ, Magyar Interaktív Televízió, Szanyi Mária, Rancsó Andrea, Bödők Károly, Haraszti Gyula
cal Dátum: 2021. július 12.
file Fájlok helye ../2021/2021-07-12 Mentor TT
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 102,03 GB
time Összidő: 5 óra 08 perc 10 másodperc
preview Előnézet: https://www.televizio.sk/2021/07/rancso-andrea-bevezeto-felvideki-ertektar-bemutatasa/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4.2
home Adatsebesség: 45,6 Mbps  max. 49,2 Mbps 
home Felbontás: 1 920 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 50,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: folytonos
home Sorváltási sorrend: progresszív

time Formátum : PCM
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  1 536 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

 

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .