Bőgőtemetés Bősön 2022

Kategória: Csemadok, Kultúra 86 0

Bőgőtemetés 2022

Bőgőtemetés Bősön 2022.március 5-én igazi fesztiválhangulattal búcsúztatták a telet és a farsangot Bősön. Húshagyó kedden a hagyományokhoz híven eltemették a nagybőgőt, hogy a szerdán kezdődött nagyböjtben senki ne szólaltassa meg a népszerű hangszert. Kedd este mintegy kétszáz ember várta a szertartást a Csemadok ház előtti téren. Nagy Anikó a Csemadok Bősi Alapszervezetének elnöke elmondta, örül annak, hogy a tavalyi kényszerszünet után idén újra visszatérhettek a hagyományhoz, amelyet tíz éve élesztettek újra a bősiek.

„Marcell Béla néprajzi gyűjtő leírta könyvében, hogy a bősiek három napig búcsúztatták a farsangot. A régi vezetőségi tagjaink mindig mesélték, hogy farsang végén szűk körben eltemették a nagybőgőt. Ezt hoztuk vissza, közösségi élményként. A bálokban Bősön az volt a szokás, hogy tánc közben magasra ugratták a hölgyeket, hogy magasra nőjön a kender, jó legyen a termés és a tyúkok sokat tojjanak, ezért része a hagyománynak a tánc is, ami után sírva-ríva elbúcsúztunk a felravatalozott nagybőgőtől. A beöltözött plébános összefoglalta az elmúlt év eseményeit. A menet végén a Csemadok házban helyezték 40 napos nyugalomra a bőgőt” – beszélt a tradícióról Nagy Anikó.

Zalka Lóránt pedagógus, vőfély plébánosként frappánsan foglalta össze és búcsúztatta el az elmúlt év hányattatásait is. Az eseményről a gyerekek sem hiányoztak, Nagy Anikó abban bízik, hogy így a következő generációk is tovább viszik majd a bőgőtemetés hagyományát. © Magyar Interaktív Televízió.

home Esemény: Bőgőtemetés Bősön
home Rendező: Csemadok 
loc Helyszín: Bős
user Résztvevők: Nagy Anikó, Zalka Lóránt
cal Dátum: 2022.március 5.
file Fájlok helye ../2022/2022-03-05 bogotemetes boson 2022
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 2,46 GB
time Összidő: 0 óra 42 perc 35 másodperc
home Előnézet: https://www.televizio.sk/2022/03/bogotemetes-boson-2022/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió, Bodó Imre

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : Main@L3.2
home Adatsebesség: 8 102 kb/s Legnagyobb adatsebesség : 16,0 Mb/s
home Felbontás: 1 280 x 720 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 50,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: folytonos
home Sorváltási sorrend: progresszív

time Formátum : AAC LC
time Adatseb. mód: változó
time Adatsebesség  192 kb/s – 276 kb/s
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

 

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .