Komáromi Teátrum: Bánk bán Pozsonyban

Kategória: Kultúra, Színház, Zene 220 0

Komáromi Teátrum Bánk bán Pozsony
A komáromi Teátrum

hétfő (2010. november 29.) este Pozsonyban, a ružinovi kultúrházban 18 órától mutatta be nagy sikerű produkcióját, Erkel Ferenc Bánk bán című operáját, amelyet a szerző születésének 200., valamint a társulat fennállásának 10. évfordulója alkalmából készített. Bekukkanthatunk a kosztümös előadás hangulatába, majd Dráfi Mátyással beszélget az előadás születésének körülményeiről, a szereposztásról, rendezésről, a soron következő előadásokról Csanaky Eleonóra. 

A szóló szerepeket magyarországi és felvidéki operaénekesek, énekművészek alakítják. A címszerepben Rózsa Sándort láthatjuk, aki Bánk szerepét végigénekelte a Magyar Állami Operaháztól kezdve majd az összes vidéki opera színházon keresztül egészen a moszkvai Bolsoj Teatrig. Melindát Csonka Zsuzsa (Magyar Állami Operaház magánénekese) formálja meg. Gertrudisz szerepében a Teátrum állandó szereplőjét,Illés Gabriellát láthatjuk. Ottót Dániel Gábor, Peturt Kőszegi Németh József alakítja. További szerepekben Kosár Szabolcsot (Biberach), Dráfi Mátyást (Tiborc) és Pfeiferlik Tamást (Endre) láthatja a közönség. Az énekeseket 20 tagú énekkar és 30 tagú zenekar kíséri, Medveczky Szabolcs vezényletével. Rendezte – Dráfi Mátyás. A díszlet és a kosztüm – a Teátrum hagyományaihoz híven – korabeli lesz. A nagy sikerű produkciót eddig minden alkalommal fennállva, vastapssal köszönte meg a közönség.

home Esemény: Komáromi Teátrum: Bánk bán
home Rendező: Teátrum
loc Helyszín: Pozsony, ružinovi kultúrház
user Résztvevők: Csanaky Eleonóra, Dráfi Mátyás
cal Dátum: 2010. november 29.
file Fájlok helye ../2010/2010-11-29 Bánk Bán, Pozsony 
count Fájlok száma: 15
file Fájlok mérete 3,8 GB
time Összidő: 52 perc 29 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2010/12/komaromi-teatrum-bank-ban/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 9 429 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

A Bánk bán Erkel Ferenc háromfelvonásos operája. Szövegkönyvét Egressy Béni írta Katona József azonos című drámája alapján. Elsőként a Tisza-parti jelenetet hallhatta a közönség 1861. január 6-án, Pesten, a Nemzeti Múzeumdísztermében. A teljes mű ősbemutatójára 1861. március 9-én került sor Nemzeti Színházban.

(wiki)

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .