Fórum a helyi magyarság jövőjéről Rimaszombat

Kategória: Konferencia, Közélet 215 0

B Kovacs nepszamlalasrol
A Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás

azzal a céllal hívta össze a térség magyar civil szerveződéseinek, oktatási intézményeinek, történelmi egyházainak képviselőit, hogy megvitassa a Rimaszombatban és környékén élő magyarság helyzetét és meghatározza a közösségépítés középtávú stratégiáját. A rendszerváltozás óta sem a régióban működő civil szerveződések, sem pedig a helyi politikusok nem hoztak nyilvánosságra olyan elképzelést, amely felmérné az adott régióban élő magyarság lélekszámát, szociális és gazdasági, oktatási és foglalkoztatottsági helyzetét, a fiatal értelmiségiek elvándorlásának okait, az oktatásügy állapotát és a felvetett kérdésekre átfogó megoldási javaslatokat nyújtana.

home Esemény: A helyi magyarság jövőjéről szóló fórumot rendezett a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás
home Rendező: Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás
loc Helyszín: Rimaszombat
user Résztvevők: Halzl József, Balázs Éva, Sebők Valéria, Szászi Zoltán, Seből Attila, Vadkerti István, B. Kovács István
cal Dátum: 2011. február 7.
file Fájlok helye ../2011/2011-02-07 Forum_Rimaszombat
count Fájlok száma: 20
file Fájlok mérete 769,9 MB
time Összidő: 59 perc 44 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/02/a-rimaszombat-es-videke-pt-foruma/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: WMV2 / Windows Media Video 8
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: avg. 1 982 Kbps
home Felbontás: 320 x 240 képpont
home Képarány: 4:3
home Képkockasebesség: 30,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: állandó
home Sorváltási sorrend: nincs

time Formátum : WMA / Windows Media Audio V8
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  128 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 44,1 KHz

A hétfőn este megtartott fórumon sem sikerült sokkal előbbre jutni a középtávú stratégia kidolgozása ügyében, viszont megalakult egy munkabizottság, amelynek a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás elnökségi tagjain kívül környékbeli polgármesterek, a történelmi egyházak képviselői lettek a tagjai.  Rimaszombatban összesen 164 bejegyzett civil szerveződést tartanak nyilván, azt nem tudni, ezek közül hány foglalkozik a magyar nemzetiségű polgárok érdekeivel, kulturális és egyéb társadalmi igényeivel. Hogy nem veszett ki teljesen a civil kurázsi a rimaszombatiakból, arra jó példa az idén év elején kialakult spontán civil összefogás, amikor a városi művelődési központ jogalanyiságának megszüntetése ellen közösen tiltakoztak szlovák és magyar civil szerveződések és a történelmi egyházak képviselői. (ujszo)

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .