Koller Gyula pápai prelátus vasmiséje, Pozsonypüspöki

Kategória: Hitélet, Közélet 1 217 1

Koller Gyula pápai prelátus vasmiséje, Pozsonypüspöki
Mons. Koller Gyula vasmiséje

Püspöki és temploma első írásos emlékének 790. évfordulója évében ünnepli Mons. Koller Gyula pápai prelátus az ősi templomban 65 éve bemutatott első szentmiséjének évfordulóját, vasmiséjét. Részlet a hívek köszöntőiből Koller Gyula pápai prelátusvasmiséjének végén, amelyet 2011. június 19-én 16 órakor a Szent Miklós plébániatemplomban tartottak Pozsonypüspökin.

home Esemény: Mons. Koller Gyula vasmiséje
home Rendező: Egyházi
loc Helyszín: Pozsonypüspöki 
user Résztvevők: Mons. Koller Gyula, Jégh Izabella
cal Dátum: 2011. június 19.
file Fájlok helye ../2011/2011-06-19 Pozsonypüspöki Koller Gyula pápai prelátus vasmiséje
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 8,7 GB
time Összidő: 1 óra 47 perc 56 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/06/koller-gyula-papai-prelatus-vasmiseje/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 10,9 Mbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Mons. Koller Gyula pápai prelátus, a Teremtő kegyelméből, gazdag életutat tudhat maga mögött. Pappá szentelése után, 1946-ban Zselízre kerül káplánként, majd Érsekújvárott, Aranyosmaróton és Tapolcsányban végzi szolgálatát. 

1949-ben az akkori rendszernek nem volt kedvére Gyula atya tevékenysége, ezért egy időre börtönbe zárják, és ezzel eltiltják öt papi tevékenységétől. A kényszerpihenőbl szabadulva plébánosként működik a Nyitra melletti Mellék településen, majd Vágkirályfán, Somorján, Vajkán és 1999-ben Boldogfára kerül, ahol adminisztrátorként mûködik nyugállományba helyezéséig. 2011-töl nyugalmazott, ám még ma is aktív segédlelkész szülőfalujában Pozsonypüspökin. 
Papi mûködése alatt nagy terveket vált valóra. Megalapítja a Remény Katolikus Hetilapot, munkatársaival együtt megépíti Pozsonypüspökin a Glória Házat, megalapítja a Glória Magyar Egyházi Könyvkiadót. Megszerkeszti a gyerekek részére a római katolikus hittankönyvet, a Katekizmust, szentmisekönyörgéseket ír, megírja naptárunk szentjeinek életét, megszerkeszti a Miatyánk, a Szent Rita, a Glória ima- és énekeskönyvet, „Napi Üzenet címmel három kötetben jelenteti meg a köznapi olvasmányok, szentleckék, evangéliumok üzeneteit, „Ünnepi Örömhír címen megírja elmélkedéseit az evangéliumokról, olvasmányokról, szentleckékről, és legújabb kötete, amely a „Jézus nyomdokain címet viseli, éppen vasmiséjének ünnepére jelent meg. A 90 esztendös, vasmisés lelkiatya, a Szlovák Köztársaság Kormánya ezüst plakettjének és a Fraknói Vilmos díjnak tulajdonosa. Május 15-én, a Csemadok alapszervezete a Pozsonypüspöki Magyarságának Megmaradásáért díjat adományozta az ünnepeltnek. Pozsonypüspöki, ahogy a nevéböl is kitûnik, valaha püspöki birtok volt. Ma már ugyan nem sok köze van a püspökhöz, ám föpapja ma is van. Mons. Koller Gyula pápai prelátus személyében. „Vívd meg a hit jó harcát, hiszen erre kaptál hivatást, és erre tedd le az igaz hitvallást írja Pál apostol a Timóteushoz írt levelének 6. fejezetében.
Az ünneplö vasmisés Gyula atya jóságos lelkületével, egész életében hite mellett tanúskodik és eszerint él.
A lakosok nevében is gratulálunk és kívánunk Gyula atyának Isten áldásával tartós egészséget, szellemi frissességben telö békés napokat, hogy élete példájával még sokáig buzdítsa híveit a jóra, hitünk és nyelvünk megtartására.
Jégh Izabella (noviny/bn0711.pdf)

Koller Gyula atya Pozsonypüspökin született 1921. április 1-jén. A pozsonyi és komáromi gimnáziumban tanult, Esztergomban érettségizett. A teológiát 1941-46 között Esztergomban és Pozsonyban végezte, 1946. június 23-án szentelték pappá. Zselízen, Érsekújvárott, Aranyosmaróton, Nagytapolcsányban káplán, Melleken, Vágkirályfán, Somorján, Vajkán, Pozsonyboldogfán plébános.1949-ben Aranyosmaróton bebörtönzik a pozsonyi „Mindszenty-per” miatt. 1949. december 28-án a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után a katolikus egyház elleni kirakatperek egyike. Ürügye a magyarok teljes jogfosztottsága (beneši dekrétumok) idején indított önvédelmi szervezkedés fölszámolása, célja a megfélemlítés és az adatgyűjtés megakadályozása.

A Glória magyar egyházi könyvkiadó egyik alapítója, 1990–2000-ben a Remény főszerkesztője. Az 1948–1949-ben magyarságmentő ténykedése miatt több hónapot vizsgálati fogságban töltött. Vallásos tárgyú cikkeket, imakönyveket, hittankönyveket is publikált. 2001-ben a Szlovák Köztársaság Kormányának Ezüstplakettjével, 2007-ben Koller atyát, gazdag életművéért, a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium Fraknói Vilmos-díjjal tüntette ki. Több egyházi és civil szervezet nagyra becsült tagja. (Pázmáneum)

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

1 thoughts on “Koller Gyula pápai prelátus vasmiséje, Pozsonypüspöki

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .