Gombaszögi DH Tábor – Egy rövid esztendő krónikája

Kategória: Esemény, Tábor 114 1

Simon Attila Egy rövid esztendő krónikája
Egy rövid esztendő krónikája

A második nap nyitóelőadását Simon Attila, a komáromi Selye János Egyetem tanszékvezetője tartotta meg. Az Egy rövid esztendő krónikája című könyvét mutatta be,  kiemelve a sorsfordító és eddig kevéssé vizsgált tényeket, összefüggéseket térségünk és közösségünk történelméből..

home Esemény: Egy rövid esztendő krónikája – könyvbemutató
home Rendező: Diákhálózat
loc Helyszín: Krasznahorkaváralja, kemping
user Résztvevők: Simon Attila
cal Dátum: 2011. július 14.
file Fájlok helye ../2011/2011-07-14 DH tábor, Simon Attila
count Fájlok száma: 2
file Fájlok mérete 2,9 GB
time Összidő: 1 óra 0 perc 32 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/04/simon-attila-egy-rovid-esztendo-kronikaja/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 6 005 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Középiskolai tanulmányainkból még emlékezhetünk miért is volt sorsdöntő ez az esztendő: Csehszlovákiától elcsatolták a németek lakta Szudétavidéket, Szlovákia kiharcolta az autonómiát, az első bécsi döntés keretén belül pedig a Felvidék magyarok lakta déli sávja visszakerült Magyarországhoz. A történések okairól és következményeiről mesélt nekünk Simon Attila, aki saját bevallása szerint azért határozta el a könyv megírását, mert 1938 történetének szlovákiai magyar olvasatát még nem írta meg soha senki.

Megtudhattuk, hogy a Trianonnal létrejött szlovákiai magyar közösség ideiglenesnek tartotta az új államhatárokat, mindvégig Magyarországhoz tartozónak érezte magát. A kor embere nehezen tudatosította, hogy a határ egyik napról a másikra átlépett a feje felett. A csehszlovák állam soknemzetiségű országként jött létre, melyben a nemzetiségi kérdés végig akut problémaként volt jelen. A 3 milliónyi német és a 700 ezres magyarság idegenkedett a masaryki Csehszlovákiától, de a szlovák elit egy meghatározó része is különigazgatást követelt Prágától. A szlovákiai magyarok azonban megtalálták azokat a lehetőségeket, melyekkel biztosítani tudták önálló nemzeti létüket. Napjaink gyakorlatától eltérően több magyar nyelvű napilap is megjelent, különálló magyar foci–bajnokságot tartottak, élénk civil élet zajlott.

A csehek által szőnyeg alá söpört nemzeti problémák a nagy gazdasági világválság idején törtek igazán felszínre, hiszen a válság főként az iparosodott, exportra termelő Szudétavidéket érintette. Ezzel párhuzamosan került Németországban hatalomra a nácik, akiknek kurzusa sikeresen kezelte a válságot, vonzó alternatívát kínálva ezzel a csehországi németeknek. Hitler 1937–ben ismerte fel a szudétanémet kártya jelentőségét, amelyet sikeresen ki is használt a Csehszlovákia elfoglalására. Ebben a helyzetben került sor Magyarország területi igényének kielégítésére is. A bécsi döntés során tető alá hozott kompenzáció Simon szerint azért nem lehetett tartós, mert a második világháborúban vesztes németek nyomására született meg.

ÉLETRAJZ

Általános iskolai tanulmányait Bátkában végezte, majd a rimaszombati gimnáziumban érettségizett 1984-ben. A pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar nyelv és irodalom – történelem szakos tanári oklevelet (1989). Ezt követően a bátkai alapiskolában, majd a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban tanított. 2001-től a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet tudományos munkatársa, később az intézet történeti szakosztályának igazgatója. 2005-ben a Pécsi Tudományegyetem multidiszciplináris doktori iskolájában doktori (PhD) fokozatot szerzett. Ugyanettől az évtől a Selye János Egyetem Tanárképző Kara Történelem Tanszékének a tanszékvezetője. 2011-ben a Pécsi Tudományegyetemen habilitált.

Szakmai érdeklődésének középpontjában elsősorban a szlovákiai magyarok két világháború közötti története áll. Kutatásai során részletesen foglalkozott a szlovákiai magyarok első bécsi döntés előtti magatartásával illetve a korabeli kormánypárti magyar politika kérdésével, de a szlovákiai magyarok 1956 során tanúsított magatartásával is. Több monográfia és kötet szerkesztője, összeállítója, számos tanulmány és ismeretterjesztő írás szerzője. Több – részben társszerzőkkel közösen írt – tankönyv szerzője. Alapító elnöke a Történelemtanárok Társulásának, tagja az MTA Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanácsának.

2014. november 1-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet ügyvezető igazgatója, statutáris képviselője.

http://foruminst.sk/staff/simon-attila/

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

1 thoughts on “Gombaszögi DH Tábor – Egy rövid esztendő krónikája

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .