Gombaszögi DH Tábor – Szlovákiai magyar roadmap

Kategória: Esemény, Tábor 123 0

Szlovákiai magyar roadmap
Szlovákiai magyar roadmap

Szlovákiai magyar roadmap – előadás a szlovákiai magyar hosszútávú stratégiáról, nyelvhasználatról, önrendelkezésről (Tóth Károly, a Fórum Intézet igazgatója, Fiala János, jogász, Horony Ákos, jogász, moderátor: Tokár Géza, politológus)

home Esemény: Szlovákiai magyar roadmap – előadás a szlovákiai magyar hosszútávú stratégiáról, Gombaszögi DH Tábor
home Rendező: Diákhálózat 
loc Helyszín: Krasznahorkaváralja, Gombaszögi Nyári Tábor  
user Résztvevők: Tóth Károly, a Fórum Intézet igazgatója, Fiala János, jogász, Horony Ákos, jogász, moderátor: Tokár Géza, politológus, Orosz Örs
cal Dátum: 2011. július 13.
file Fájlok helye ../2011/2011-07-13 DH tábor, Tokár, Tóth, Fiala
count Fájlok száma: 1
file Fájlok mérete 3,8 GB
time Összidő: 01 óra 20 perc 05 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/07/szlovakiai-magyar-roadmap/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 6 397 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Szlovákiai magyar roadmap

Tóth Károly elmondta, hogy ezen jogunk érvényesítésének egyik gátja az általános tudatlanság, hiszen a legtöbben egyáltalán nincsenek tisztában nyelvi jogaikkal. A Szlovákia Magyarok Kerekasztala ezért legfontosabb feladatának a tájékoztatást és felvilágosítást tekinti. E célból a nyár folyamán kampányt szerveznek, melynek keretében felhívják a vállalkozók figyelmét a kétnyelvűség alkalmazásának lehetőségeire. A hivatalnokok számára pedig az anyanyelvi ügyintézés elősegítése érdekében formanyomtatványokat biztosítanak, illetve lehetőséget nyújtanak továbbképzésre, amely során az illetékesek megismerhetik a magyar terminológiát. Fiala János hozzátette, hogy az alapvető probléma a felvidéki magyarok mentalitásában keresendő, hiszen „a nyelvhasználati törvény jó, csak nem használják.” A kampány és a tájékoztatás mellett működik az úgynevezett Jogsegély-szolgálat, melynek keretén belül szakavatott ügyvédek állnak bármely olyan személy segítségére, akik a kisebbségi létük okán kárt szenvedtek el vagy akadályokba ütköztek ay ügyintézés során. Pénzbeli kárpótlást tudnak nyújtani olyan károsultak részére, akikre anyanyelvhasználatuk miatt róttak ki pénzbírságot, valamint bármely más, a kisebbségi létet érintő vitás jogi kérdésekben segítséggel szolgálnak: erre pozitív példákat is felhoztak.

Horony Ákos végezetül elmondta, hogy Magyarországnak központi szerepe van a szlovákiai magyar hosszú távú stratégiában. A felvidéki magyaroknak ellen kell állniuk azoknak a törekvéseknek, melyek az anyaországról történő leválasztást célozzák meg, ellenkező esetben közösségünk súlytalanná válik.
https://www.gombaszog.sk/2011/07/14/terkep-a-szlovakiai-magyar-dzsungelhez/

Előadás a szlovákiai magyar hosszútávú stratégiáról, nyelvhasználatról, önrendelkezésről. A felvétel a Gombaszögi DH Táborban készült, 2011. július 13-án.
foruminst.sk

rozsnyovidek.sk/

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .