Beszélgetés: Brandl Ferenc

Kategória: Interjú 139 0

Brandl Ferenc 2011

Brandl Ferencet, a Csallóközi Néptáncegyüttes vezetőjét kérdezték arról is, merre járt a csoport idén nyáron és mit terveznek az elkövetkező hetekre, hónapokra. Brandl Ferenc 1958. június 20-án született. A Szőttesben tanult táncolni, Dunaszerdahelyen élt, készített koreográfiát a Teátrum színháznak is és az utóbbi években a Csallóközi Néptáncegyüttes mellett több amatőr tánccsoportot is vezetett a környéken. 

A Csallóközi Néptáncegyüttes 1954-ben alakult Pozsonypüspökin Felső Csallóközi Táncegyüttes néven. Előbb Somorjára, majd Dunaszerdahelyre tette át székhelyét, ahol felvette a Csallóközi Dal- és Táncegyüttes nevet.A csoport vezetői voltak: Strieženec Horváth Rudolf, Quittner János, Dudek Ferenc, Brandl Ferenc, majd Oláh Attila. 1997-től egy hosszabb szünet következett, majd a csoport vezetését újra Brandl Ferenc vette át, aki a Szőttesben kezdte pályafutását. Ez az időszak is felelevenedik Brandl Ferenc emlékezésében.

Munkássága

A Szőttes Kamara Néptáncegyüttesben, Quittner János táncosaként vált igazán a tánc művelőjévé. Miután elvégezte a pozsonyi Népművelési Intézet koreográfusi táviskoláját, még táncolt, de már koreográfusi szárnyait is bontogatta. 1984-től Nagymagyaron volt kultúrházi alkalmazott. Még szerepel a Szőttes Hej, révész, révész című műsorában, az előzőktől jelentősen eltérő felfogásban megfogalmazott, óriási sikert aratott kompozícióban.

Az új műsorban, A nyugtalan énekben már nem vállalt szerepet. 1986-tól Dunaszerdahelyen a városi művelődési központ néptánc-szakelőadója is és vezetője a Csallóközi Dal- és Táncegyüttesnek. Itt, ebben a munkakörben talált magára: folytatta Quittner koreográfiai stílusát. Munkájában tudta alkalmazni azt a gyakorlati és elméleti tudást, amit táncosként több mint egy évtizeden át a Szőttesben magába szívott. Alkotói ösztöne itt terebélyesedett tudássá. Az együttesében táncolt is és koreográfiákat, később műsorokat is készített. Élete teljében, ez év augusztus 20-ra Dunaszerdahelyen megrendezte a Magyar ima – fohász a magyarságról vers, ének, tánc, zene ötvözetből készült műsort.

© Magyar Interaktív Televízió.

home Esemény: Beszélgetés Brandl Ferenccel
home Rendező: Magyar Interaktív Televízió
loc Helyszín: Dunaszerdahely, Villa Rosa  
user Résztvevők: Brandl Ferenc
cal Dátum: 2011. augusztus 16.
file Fájlok helye ../2011/2011-08-16 Brandl Ferenc
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 9,8 GB
time Összidő: 2 óra 40 perc 30 másodperc
home Előnézet: https://www.televizio.sk/2011/09/mikrofonvegen-brandl-ferenc-koreografus/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 10,2 Mbps  max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

 

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .