Varga Frigyes könyve, a „Szákállás az ekecsi Nap alatt”

Kategória: Irodalom, Kultúra 135 0

Varga Frigyes
Varga Frigyes

„Szákállás az ekecsi Nap alatt” című 2010-ben megjelent könyvét Nagymegyeren is bemutatták. Varga Frigyes könyve a felnőtteknek és gyerekeknek egyformán meséli el letűnt idők, elmúlt korok történeteit és azok tanulságait, a példaképül állítható hősök jeles cselekedeteit, a népi emlékezet és a levéltárak által megőrzött történelmi tényeket, akárcsak saját történetét a település közelmúltjának életében. A könyv egyes fejezeteiből is hallgathattunk ízelítőket.

home Esemény: A nagymegyeri olvasótalálkozó Varga Frigyessel
home Rendező: MEDIAN
loc Helyszín: Nagymegyer
user Résztvevők: Varga Frigyes
cal Dátum: 2011 február 10.
file Fájlok helye ../2011/2011-02-10 Varga Frigyes szákállás
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 4,6 GB
time Összidő: 1 óra 10 perc 56 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/02/egy-sikerkonyv-nagymegyeren-2/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 7 834 Kbps max. 16,0 Mbps 
home Felbontás: 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

Hasznos, tanulságos és szívet gyönyörködtető olvasmány ez a kötet. Varga Frigyes (1936) felnőtteknek és gyerekeknek egyformán meséli el letűnt idők, elmúlt korok történeteit és azok tanulságait, a példaképül állítható hősök jeles cselekedeteit, a népi emlékezet és a levéltárak által megőrzött történelmi tényeket, akárcsak saját történetét a település közelmúltjának életében. Bizonyságául annak, hogy a hely befogadó és alkalmazkodó őslakossága nemcsak természeti kincsekben volt gazdag, hanem lelki értékekben is bővelkedett mindig.

„Ügyes kezű, dolgos mesteremberek készítették a szigonyt, hálót, halvesztőt, tapogatót, szákot, vörséket, rekeszeket, vejszéket. Nem mellőzték a földművelést sem. Amennyivel velebírt a család, szántóföldet, réteket, legelőket, erdőket birtokoltak vagy béreltek a nemes földbirtokosoktól. A juhok, kecskék, barmok, lovak, apró szárnyasok a háztájiban, a sertések az ólakban az emberek gazdagságáról tanúskodtak.  Az Azoldtok, Zakallusiak, Beryniek, Bollariak és Ekethiek fonott, sárral tapasztott, sövényfalú kunyhókban laktak. A házak széles telken álltak, mögöttük a zöldségeskert, valamint a művelhető földek. A nemezzel bevont sátrakat, jurtákat felváltották a vályogból rakott házak, melyek már náddal voltak fedve. A tágas udvar, pitvar fonott kerítéssel volt bekerítve. A települések lassan falukká terebélyesedtek…”

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .