Szabados László pedagógus, iskolaigazgató, kórusvezető

Kategória: Portrék 518 0

Szabados László
Szabados László

pedagógus, iskolaigazgató, kórusvezető, kultúraszervező nemrég ünnepelte 70. születésnapját. Életének legfontosabb, legmeghatározóbb eseményeiről vall ebben a beszélgetésben. „Megtaláltam édesanyám naplóját — meséli Szabados László nyugalmazott iskolaigazgató, pedagógus, számos helytörténeti és pedagógiai kiadvány szerzője, a 70. születésnapja alkalmából készült felvételen. — 1947-ben kezdte írni, amikor már tudta, hogy édesapám nem jön haza a háborúból. Leírja a kitelepítés embertelenségeit is… Megrázó élmény olvasni akkor is, ha gyerekként részese voltam az eseményeknek…”

home Esemény: Beszélgetés Szabados László pedagógussal
home Rendező: MIT
loc Helyszín: Alsószeli 
user Résztvevők: Szabados László, Haraszti Erzsébet
cal Dátum: 2011. március 26.
file Fájlok helye ../2011/2011-03-26 Szabados László
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 13,3 GB
time Összidő: 2 óra 42 perc 14 másodperc
home Előnézet: http://www.televizio.sk/2011/04/szabados-laszlo-70-ev-kronikaja/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 5 933 Kbps-16 Mbps  max. 18,0 Mbps vegyes
home Felbontás: 1 980 x 1 080 képpont és 1 440 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  256 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

  • Szabados László Felsőszeli nagyközség szülötte, 1941-ben született gazdálkodó, földműves családban. A háborús évek általános nyomorúságát mértéken felül tetézte katonai szolgálatra behívott édesapja hiánya, akit tulajdonképpen csak egyszer, 1944. évi szabadságolása alkalmával láthatott. Elnyelte őt valamelyik szovjet hadifogolytábor. Ám ezzel még nem volt vége a megpróbáltatásoknak – az édesapa nélküli csonka családot a csehszlovák hatóságok a kitelepítendők listájára tették. Igy kerültek 1947-ben, több felsőszeli családdal együtt, a Dombóvár melletti Kaposszegcsőre. Itt kezdett iskolába járni, és már hetedik osztályos volt, amikorra bizonyossá vált hadiárva státusza, aminek következtében  a magyar és csehszlovák hatóságok közreműködésével édesanyjával visszajöhettek régi-új hazájukba és házukba Felsőszelibe. 1970-től Szabados László az Alsószeli Magyar Dalkör szakmai tanácsadója, vezetője. Bíborpiros Szép Róza verseny országos döntőjén nívódíjat kaptak 2009-ben. Pedagógiai munkásságáért megkapta a Kiváló munkáért elismerést, a községi önkormányzat Pro Urbe – A községért díját, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat elnökének emlékérmét, Csátalja Község díszoklevelét, az alsószeli Csemadok szervezet aranygyűrűjét és 2013-ban ezt koronázza meg a Csemadok életmű díj. Szabados László a magyar kultúra egyik napszámosa, kemény, öntudatos, magyarságára büszke ember.

ref.: https://sites.google.com/site/alsoszeli307/

ref.: http://csemadok.sk/personage/szabados-laszlo/

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .