Vitaest a beiratkozásról a Somorjai Kaszinóban

Kategória: Közélet 52 0

Vitaest a beiratkozásról a Somorjai Kaszinóban

2014. január 16-án tartja első vitaestjét a beiratkozásról a közelmúltban alapított Somorjai Kaszinó. Gyurgyík László szociológust, Fibi Sándor pedagógust és Strédl Terézia pszichológust házigazdaként Kovács Balázs egyetemi hallgató kérdezte a somorjai Perla borozóban arról, hogy mit mutatnak a statisztikák, mi alapján döntenek az iskolaválasztásnál a szülők és mi a pedagógusok szerepe és felelőssége abban, hogy a magyar gyerek magyar iskolában tanuljon.  A kezdeményezés közösségi oldalán a Pesti Nemzeti Kaszinó alapítólevelének idézete áll, mely szerint a Somorjai Kaszinó „a közművelődés, közhasznú eszmecsere és kellemes társalgás” hangulatát szeretné a közéletbe visszahozni. „Szeretnénk visszahozni a »kaszinó« szó régi értelmét, amikor teret nyitunk az értékes társalgásnak, építő vitázásnak, hogy akár új, megvalósításra alkalmas gondolatok szülessenek. Ezért vitaesteket, beszélgetőesteket, nem pedig előadásokat hirdetünk” – magyarázza az ötlet életrehívója, Nyárfás Károly, aki szerint sok függ majd a befogadó közönségtől, mennyire lesz „vevő az ilyen típusú alkalmakra”. A rendezvény politikailag független, nonprofit civil kezdeményezés. (ujszo)

© Magyar Interaktív Televízió.

Összefoglaló

1.

A magyar gyerekek szlovák iskolába iratása problémájának megoldása a szülők, az önkormányzat, az iskolatanács és az érintett iskolák pedagógusainak közös feladata. Óvoda és iskola összefogásával többet lehet elérni.

2.

Nem tudjuk, miért iratják be a szülők szlovák iskolába gyermekeiket, csak feltételezéseink vannak, pl. „ha szeretnéd, hogy legyen valaki a gyerekedből, add szlovák iskolába” – szól a ’70-es években megfogalmazott propaganda. Ezzel kapcsolatban nem készültek felmérések.

3.

A szülők természetes igénye, hogy gyermekeiket a legjobb iskolába adják. Ezért az oktatói-nevelői munka magas színvonala és hatékonysága, tanári egyéniségek és kiváló tantestület a legfontosabbak a meggyőzésben. A szülők bizalmát kell megnyerni, nyitottnak kell lenni a szülők irányában.

4.

Sok szülő nincs tisztában a szlovák iskolába iratás következményeivel: az idegen nyelvi környezet tartós és súlyos szorongást válthat ki a gyermekben. A pszichológus dolga nem a meggyőzés, hanem a tanácsadás, felvilágosítás. A felelősség a szülőé.

5.

Kampány – nem elég az 1-2 hónapos kampány, folyamatos iskola-szülő kapcsolatra kell törekedni. Az év folyamán fokozatosan kell bemutatni az óvodát, iskolát különböző rendezvények, játszóházak, stb. keretén belül. Az iskolában minden nap legyen „nyitott nap”, az érdeklődő szülő ismerhesse meg az iskolát.

6.

Szlovák nyelv oktatása – módszertani változásra van szükség. Viszont a szlovákiai iskolák túlértékelik a nyelvek fontosságát és emiatt lemaradnak a gyakorlati tantárgyak területén.

7.

Hazugság, hogy a magyar gyerek nem tud szlovákul – meg tudja magát értetetni a korának megfelelő szinten. A szlovákságtól joggal várhatunk el megértést a számunkra idegen nyelv használata közbeni eseteleges hibákkal szemben.

8.

Gyakorlati javaslat: baráti iskolák kapcsolatfelvétele (dél-észak), csereprogramok a komolyabb nyelvtanulás érdekében.

9.

Harcoljunk a kisiskolákért – ha a pedagógusok, az önkormányzat és a szülők összefognak, szinte elképzelhetetlen, hogy tömegesen zárjanak be iskolákat. Az iskolabuszos megoldással kapcsolatban elhangzott pszichológusi állaspont: 10 éves korig a gyerek ne járjon egyedül.

10.

Lokálpatriotizmus erősítése, nyelvi jogaink érvényesítése – a lokálpatriotizmus mint érték a szülőknél az utolsó helyen van egy felmérés szerint. Ha nyelvi jogainkkal a közéletben és a hivatalos értintkezésben következetesen élnénk, módosulna sokak fejében az a téveszme, amely szerint anyanyelven a szép beszédet és az írást nem kell megtanulni és már az óvodában is a szlovák csoportba kell adni a gyermeket.

Forrás: A Somorjai Kaszinó közössége

home Esemény: Vitaest a beiratkozásról
home Rendező: Somorjai Kaszinó
loc Helyszín: Somorja, Perla borozó 
user Résztvevők: Gyurgyík László, Fibi Sándor, Strédl Terézia, Kovács Balázs, Lovász Bálint
cal Dátum: 2014. január 16.
file Fájlok helye ../2014/2014-01-16 Somorjai Kaszino 1
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 24,3 GB
time Összidő: 2 óra 48 perc 10 másodperc
home Előnézet: https://www.televizio.sk/2014/01/somorjai-kaszino-a-beiratkozasi-kampanyok-es-azok-szerepe-1/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 19,6 Mbps  max. 21,6 Mbps 
home Felbontás: 1 980 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: váltottsoros
home Sorváltási sorrend: felső mezővel kezdődő

time Formátum : AC-3 / Audio Coding 3
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  384 kb/s
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

 

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .