Szexizmus a politikában

Kategória: Közélet, Politika 48 0

Kompromisszum Szexizmus a politikában

2024. január 26-án a dunaszerdahelyi NFG Klubban a Kompromisszum magazin szervezett egy beszélgetést Szexizmus a politikában címmel.

»Ha a nemi egyenlőség és a XXI. század kapcsolatáról beszélünk, könnyen észrevehetjük, hogy mind napjaink, mind az elmúlt közel 25 év tekintetében egyfajta kettősség figyelhető meg.

Egyrészt a társadalom számos területén látunk olyan változásokat, amelyek nagymértékben hozzájárultak a nemi egyenlőtlenségek csökkenéséhez, ezzel együtt pedig a férfi-női egyenlőség társadalmi elfogadásához is. Számos olyan szakmában, hivatásban kezdett emelkedni a női jelenlét, amiket a XX. században és természetesen az azt megelőző időszakokban még erős „férfiuralom” jellemzett és ezzel egy időben a magasabb beosztásban, illetve vezető pozíciókban dolgozó nők aránya is megnövekedett.

Mindez első látásra azt mutatja, hogy a munkahely teljes mértékben a nemi egyenlőség terepévé vált, biztosítva ezzel az egyenlő lehetőségeket és megbecsülést a nők számára is. Ha viszont napjaink nemi egyenlőségi kérdését más irányból is megközelítjük, már közel sem annyira pozitív a kép, mint ahogy az a felszínen látszik, hiszen számos egyéb probléma mellett a társadalom bizonyos szeleteiben „lehorgonyzott” szexizmus komoly kihívások elé állítja bizonyos szakmák női munkavállalóit.

Ennek a jelenségnek az egyik legkiválóbb példája a politikában érhető tetten, különösen annak parlamenti formájában, amit nem csak országunkban, hanme a legtöbb környező ország esetében is továbbra is erőteljes férfi többség jellemez.

De mi állhat a nők alacsony politikai részvételének hátterében, illetve milyen következményei lehetnek annak, ha férfi politikusok rendszeresen szexista kijelentéseketés viselkedést engednek meg maguknak nő kollégáik felé? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak kerekasztal-beszélgetésünk során.«

Vendégek:
Bokor Réka, a Szövetség párkányi városi képviselője, kultúraszervező, énekes
Kotiers Róza, közéleti aktivista

Moderátor:
Marton Máté

© Kompromisszum.

home Esemény: Szexizmus a politikában
home Rendező: Kompromisszum
loc Helyszín: NFG Klub, Dunaszerdahely 
user Résztvevők: Marton Máté, Kotiers Róza, Bokor Réka
cal Dátum: 2024. január 26.
file Fájlok helye ../2024/2024-01-26 Szexizmus a politikában
count Fájlok száma:
file Fájlok mérete 1,11 GB
time Összidő: 1 óra 51 perc 40 másodperc
home Előnézet: https://youtu.be/vLzzkCiie5M
info Létrehozó: Kompromisszum

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 1 290 kb/s
home Felbontás: 1 920 x 1 080 képpont
home Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Sorváltás típusa: folytonos
home Sorváltási sorrend: progresszív

time Formátum : AAC LC
time Adatseb. mód: állandó
time Adatsebesség  128 kb/s
time Csatornák #: 2 csatorna
time Mintavételezés: 48,0 KHz

 

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .