Szent Flórián ünnepe Bősön

Kategória: Esemény, Hitélet 42 0

Szent Flórián ünnepe

A Bősi Önkéntes Tűzoltó Testület, az Önkéntes Tűzoltók Szervezetének Dunaszerdahelyi Járási Elnöksége, a Tűzoltó és Műszaki Mentőszolgálat Dunaszerdahelyi Járási Igazgatósága a Bősi Egyházközösséggel és Bős város önkormányzatával közösen az idén is megtartotta a járási Szent Flórián ünnepélyt a helyi Kálvárián.

A járás meghívott tűzoltói a helyi tűzoltószertár előtt gyülekezetek, ahol a Somorjai ÖTT Fúvószenekara fogadta őket. A Fő utcai felsorakozás és a díszfelvonulás után a helyi templomnál csatlakoztak hozzájuk a plébánosok és kíséretük.

A Kálvárián megkoszorúzták Szent Flórián szobrát, amit ünnepi szentmise követett. A küldöttségek képviselői nagy zászlókkal és koszorúkkal a kezükben vonultak a városi Kálvária mellett álló Szent Flórián szoborig. A tűzoltók védőszentjének ünnepe mellet kálváriabúcsút is e napon, egyszerre tartották. A koszorúzást követő szentmisére gyűltek össze a szabadtéren felállított sátor előtt, melynek főcelebránsa Író Sándor plébános volt.

Bodó Imre mozgóképes beszámolója.

Hagyomány:

Szent Flórián (240 körül – 304. május 4.) keresztény vértanú, a tűzoltók védőszentje. Magas rangú katonatisztek leszarmazottjaként egy római légióban századosként szolgált. A kor a kereszténység szempontjából viszonylag békében telt, Flórián békésen vett búcsút a hadseregtől. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban azonban újra kitört a keresztényüldözés. Amikor ő tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch an der Enns) fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezése előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták, és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, és arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Ennsbe dobják. A kivégzést 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt. Sírja felett templomot építettek, amelyet a bencések, majd a lateráni kanonokok gondoztak, körülötte híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flóriánt ábrázoló festménnyel ellátni.

© Bodó Imre, Magyar Interaktív Televízió.

home Esemény: Szent Flórián ünnepe Bősön
home Rendező: Bősi Önkéntes Tűzoltó Testület
loc Helyszín: Bős 
user Résztvevők: Bősi Önkéntes Tűzoltó Testület
cal Dátum: 2023. május 07.
file Fájlok helye

../2023/2023-05-07 Szent Flórián ünnepe Bős

count Fájlok száma: 1
file Fájlok mérete 1,13 GB
time Összidő: 0 óra 13 perc 27 másodperc
home Előnézet: https://www.televizio.sk/2023/05/szent-florian-unnepe-boson-2023/
info Létrehozó: Magyar Interaktív Televízió

time Formátum: AVC / Advanced Video Codec
home Profil : High@L4
home Adatsebesség: 12 Mbps
home Felbontás: 1 920 x 1 080 képpont
home Májusfa állítás Bősön-2023 Képarány: 16:9
home Képkockasebesség: 25,000 fps
home ColorSpace/SUB: YUV / 4:2:0
home Májusfa állítás Bősön-2023 Sorváltás típusa: folytonos
home Sorváltási sorrend: progresszív

time Májusfa állítás Bősön-2023 Formátum : AAC LC
time Adatseb. mód: változó
time Adatsebesség  192 Kbps
time Csatornák #: 2 csatorna
time Májusfa állítás Bősön-2023 Mintavételezés: 48,0 KHz

 

HIRDETÉS

Hasonló bejegyzések

Add Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .